Investigadors del IATA-CSIC patenten un nou mètode per a produir un potent antioxidant de l'oli d'oliva

14/04/2021

Un grup d'investigació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments, situat en el Parc Científic de la Universitat de València, ha desenvolupat un microorganisme capaç de produir en abundància hidroxitirosol, un dels antioxidants més potents que es coneixen

Un grup d'investigació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IATA-CSIC) ha patentat un nou mètode per a produir de manera neta i barata abundants quantitats d'hidroxitirosol. Aquesta substància, amb propietats anticancerígenes, cardioprotectores, antiinflamatòries i neuroprotectores, es troba en xicotetes quantitats en l'oli d'oliva i el vi, entre altres productes. Ara, els investigadors del CSIC han desenvolupat un microorganisme recombinant capaç de produir grans quantitats d'hidroxitirosol "molt pur" a partir de glucosa, rebaixant així els costos de producció i augmentant el rendiment del procés.

Actualment, la principal font per a obtindre hidroxitirosol procedeix de residus de la indústria olivarera, però els complexos processos d'extracció i el baix rendiment encareixen el producte. També es produeix mitjançant síntesi química, utilitzant diferents precursors i múltiples processos catalítics complexos. El nou mètode desenvolupat en l'IATA-CSIC, per contra, es basa en un microorganisme ben conegut i considerat segur per la indústria, el llevat del vi Saccharomyces cerevisiae.

 

L'equip d'investigació ja havia comprovat en un altre treball, on han estudiat el seu ús per a produir melatonina, que aquest llevat produeix també hidroxitirosol, un polifenol present de manera natural en l'oli d'oliva. “A partir d'ací ens vam posar a investigar si podíem utilitzar aquest microorganisme com a cep superproductor d'hidroxitirosol”, recorda José Manuel Guillamón, investigador de l'IATA-CSIC que lidera el treball.

Per a això, han inclòs gens d'origen bacterià, la qual cosa permet a aquest nou microorganisme produir en abundància la substància antioxidant a partir de la glucosa disponible en un mitjà de cultiu simple i barat. "Això rebaixaria substancialment els costos de producció i el seu preu en el mercat, que ara ronda els 10.000 euros per gram d'aquest compost pur", segons Guillamón.

Aplicacions en nutracèutica i alimentació

En el laboratori han comprovat que mitjançant aquest microorganisme modificat genèticament es pot obtindre de manera senzilla hidroxitirosol amb "un elevat grau de puresa i un alt rendiment". "La utilització d'un microorganisme com el llevat del vi per a produir hidroxitirosol és una cosa nova a nivell mundial", subratllen els membres de l'equip.

Per a Guillamón, la principal aplicació d'aquest nou mètode de producció d'hidroxitirosol està en el camp de la nutracèutica, una indústria florent que utilitza compostos naturals amb propietats terapèutiques. Altres sectors també podrien beneficiar-se de la disponibilitat d'aquesta molècula, com la indústria de l'alimentació, on es podria utilitzar com un additiu en determinats aliments i begudes. Per exemple en la indústria vinícola, on l'hidroxitirosol podria emprar-se per a reduir els sulfits del vi, alhora que aportar les seues propietats beneficioses.

Font del text: CSIC Comunitat Valenciana. Font de la imatge de portada: IATA-CSIC