La inflamació produïda per infecció bacteriana posa en alerta les cèl·lules mare del cervell, segons un estudi de la Universitat

25/11/2020

El treball, dirigit per Isabel Fariñas i publicat en l’edició digital de novembre de la revista Cell Stem Cell, desvela que la inflamació produïda per una infecció bacteriana ‘alerta’ les cèl·lules mare del cervell i prepara la seua activació per a la producció de noves neurones. L’estudi suposa un nou avançament en el camp de la medicina regenerativa.

L’equip d’investigadors del grup de Neurobiologia Molecular de la Universitat de València, dirigit per la catedràtica de Biologia Cel·lular Isabel Fariñas, acaba de publicar en la revista Cell Stem Cell els resultats d’un treball que fa més entenedor el paper de la inflamació en el programa normal d’activació de les cèl·lules mare del cervell adult per a produir noves neurones al llarg de tota la vida.

Els nostres teixits es renoven constantment gràcies a les cèl·lules mare, que generen noves cèl·lules especialitzades per a substituir a les que es perden per “ús i desgast”. Aquestes cèl·lules mare es localitzen en ubicacions molt concretes dins dels teixits, que es coneixen com microambients o nínxols i en els quals les cèl·lules mare es relacionen amb uns altres tipus de cèl·lules.

Les noves troballes indiquen que les cèl·lules mare del cervell també responen a canvis que es produeixen fora del cervell. En aquest estudi, dut a terme en ratolins, s’ha demostrat que la inflamació produïda per una infecció bacteriana en qualsevol part de l’organisme és capaç d’activar transitòriament les cèl·lules mare del cervell i preparar-les per a l’acció. Quan la inflamació remet, aquestes cèl·lules tornen al seu estat quiescent. “El treball ens permet conèixer millor les relacions entre les cèl·lules mare i el medi sistèmic, és a dir la resta de l’organisme, un fet que és poc conegut. Estem acostumats a que les cèl·lules mare responen al seu microambient més pròxim, però comencen a aparèixer evidències que poden respondre al que està passant en qualsevol part de l’organisme gràcies a molècules que es distribueixen a través del sistema circulatori”, comenta Fariñas.

El treball de l’equip d’investigació aporta, una vegada més, nuves dades a l’estudi i avanç de la medicina regenerativa, un camp de la ciència que busca solucions terapèutiques basades en les cèl·lules mare per a processos degeneratius, com poden ser l’Alzheimer o el Parkinson, malalties en les quals habitualment es detecta neuroinflamació.

“Sempre hemos estat més preocupats per la inflamació crònica que s’associa a moltes malalties i és molt negativa per als nostres òrgans, però es tracta d’un mecanisme de defensa enfront del dany o una infecció”, explica José Manuel Morante, codirector del treball. “Per això, és important esbrinar el paper de la inflamació en la regulació de les cèl·lules mare”, conclou.

En la investigació han participat diversos doctors de la Universitat de València (Germán Belenguer, Ana Domingo, Toni Jordán, Sacri R. Ferrón i José Manuel Morante) i els investigadors en formació Pere Duart i Laura Blasco. L’equip de Fariñas pertany al grup de Neurobiologia Molecular de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la mateixa Universitat, al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i la RETIC de Teràpia Cel·lular de l’Institut de Salut Carles III, i és grup d’excel·lència Prometeu de la Generalitat Valenciana.

 

Referència:

Belenguer G, Duart-Abadia P, Jordán-Pla A, Domingo-Muelas A, Blasco-Chamarro L, Ferrón SR, Morante-Redolat JM, Fariñas I. Adult Neural Stem Cells Are Alerted by Systemic Inflammation through TNF-α Receptor Signaling. Cell Stem Cell, 2020, Nov 6:S1934-5909(20)30510-5.

Article