La Universitat i La Fe dissenyen un programa educatiu sobre paleontologia per a pacients pediàtrics

07/04/2022

L’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), amb la col·laboració del Departament de Paleontologia, han desenvolupat una aplicació de realitat virtual i augmentada que proporciona a l’Hospital La Fe de València una eina avançada per mostrar als pacients més joves els milers de fòssils incrustats entre les parets del centre mèdic.

El grup ARTEC de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) ha col·laborat en el desenvolupament juntament amb alumnat del Grau Multimèdia de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) i el departament de Paleontologia de la Universitat de València (UV), de la ruta per a pacients pediàtrics organitzada a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe sobre els milers de fòssils que es troben incrustats entre les parets. Es tracta d’una sèrie de fòssils marins procedents d’Egipte, amb més de 50 milions d’anys d’història, el potencial terapèutic i divulgatiu del qual ha merescut aquesta iniciativa.

L’equip ha dissenyat una aplicació de realitat augmentada (RA) i virtual (RV) que permet accedir a fitxes informatives sobre les restes fossilitzades, a més de treballar en unes ulleres de RV que permeten veure’ls en 3D.

Al costat dels fòssils reals incrustats a la pedra del passadís d’infantil de la segona planta s’han col·locat uns cartells amb imatges que funcionen de manera semblant a un codi QR, cosa que permet l’accés a la informació sobre els vestigis prehistòrics a través d’una aplicació mòbil. També es mostra l’entorn marí on van viure, convertit després en l’actual mar Mediterrània. Així mateix, s’han previst unes ulleres de realitat virtual on s’aprecien els fòssils en 3D i en moviment dins del seu hàbitat. L’aplicació també ofereix un joc de preguntes amb la finalitat de servir de ferramenta educativa. L'activitat permet, a més, accedir i descarregar-ne els continguts des de l’aplicació mòbil, de manera que l’experiència lúdica i educativa de la ruta es pot gaudir des de qualsevol lloc.