La valenciana és la comunitat espanyola que més ha millorat en innovació des de 2014, segons la CE

07/07/2021

Ascendeix 29 llocs en la classificació de regions innovadores d'Europa respecte a l'any passat i ocupa la posició 128, per darrere de País Basc (93), Madrid (100), Catalunya (108) i Navarra (114)

La Comunitat Valenciana és la regió espanyola que més ha millorat el seu rendiment en innovació des de l'any 2014, segons el Quadre d'Indicadors de la Innovació Regional que ha publicat la Comissió Europea. El territori ha ascendit 29 posicions respecte a l'informe de l'any anterior i ocupa la posició 128 de la classificació europea, segons la Generalitat.

Segons aquest estudi tècnic, la valenciana millora també la seua qualificació respecte a la resta d'autonomies espanyoles. Se situa a un escaló de País Basc i Madrid, que encapçalen la classificació nacional -totes dues catalogades com a regions “fortes”- i se situa en el grup de regions "moderament innovadores +", qualificació que comparteix amb Catalunya i Navarra.

La valenciana es la region europea que mas crece en innovacion_borde

Quadre d'indicadors de la innovació de la Comissió Europea. Font: Comissió Europea

Si bé l'informe apunta que en els últims set anys totes autonomies han millorat el seu rendiment en relació a la mitjana de la Unió Europea, la Comissió destaca expressament la fortalesa de la progressió de la Comunitat Valenciana que, amb 18,3 %, lidera el creixement nacional per davant de Catalunya, Navarra, Madrid o el País Basc.

Sobre aquest tema, la consellera d'Innovació, Universitats, *Cienciay Societat Digital, Carolina Pascual, considera aquests resultats “un recolzament” a l'estratègia del Consell, "que ha situat la innovació en el centre de la transformació del model productiu i entre les prioritats de la seua gestió". “Continuarem treballant perquè les polítiques que impulsem des de l'Administració autonòmica tinguen un reflex real en el nostre sistema productiu i ajuden les nostres empreses a desenvolupar i incorporar innovacions que els permeten ser més competitives”, ha assegurat.

La valenciana es la region europea que mas crece en innovacion_evolucio-1

Evolució de l'índex d'innovació de la Comunitat Valenciana (2014-2021). Font: Comissió Europea

En la mateixa línia s'ha pronunciat el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche, qui recorda que a aquestes últimes dades de la CE se sumen també els de l'Enquesta sobre innovació en les empreses, que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística, i que situen a la Comunitat Valenciana al capdavant en increment de despesa en innovació empresarial en el període 2017-2019. “El sistema valencià d'innovació està funcionant de forma més eficaç i eficient gràcies a la creixent cooperació entre els diferents agents, i particularment les empreses, com així ho estan corroborant ja aquests informes independents”, ha detallat.

Entre els indicadors on la regió obté millors resultats, sobreïxen especialment els índexs de sol·licitud de marques comercials, que pràcticament dupliquen la mitjana de la Unió Europea; el d'incorporació del disseny, un 50 % superior; així com els nivells de competències digitals i d'educació superior.

Potent investigació valenciana

L'estudi posa en valor el potent sistema investigador valencià, en subratllar el volum de publicacions científiques internacionals i aquelles que se situen entre les més citades, al mateix temps que ressalta altres dos indicadors més: les sol·licituds de patents internacionals i el suport públic a la I+D, totes dues per damunt de la mitjana nacional.

El Quadre d'Indicadors de la Innovació Regional compara els resultats en aquest àmbit de 240 regions de la Unió Europea de 22 països membres, a més de Noruega, Sèrbia, Suïssa i el Regne Unit. Xipre, Estònia, Letònia, Luxemburg i Malta s'inclouen a nivell de país i no apareixen en aquesta classificació.