L'emprenedoria als Parcs Científics de la Comunitat Valenciana, a debat en els Premis Plaza Emprendedores

26/03/2021

En l'esdeveniment, organitzat pel grup Edicions Plaza, responsables d'aquests ecosistemes d'innovació han subratllat el paper clau de les universitats públiques en la transferència de coneixement i en la millora de la productivitat de les empreses

La celebració dels Premis Plaza Emprendedores 2021 ha consistit en el lliurament a Alcoi de dos reconeixements a projectes innovadors -Millor Startup (Declarando) i Millor Projecte de Transferència Universitat/Empresa (3Dfils), però també ha sigut el pretext per a debatre sobre punts clau del sistema innovador valencià, com són la inversió en startups i l'emprenedoria en els cinc parcs científics de la Comunitat Valenciana.

Sobre aquest últim punt, han reflexionat el director del Parc Científic de la Universitat de València, Juan José Borrás; la directora gerent del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (UMH), Tonia Salinas; la gerent de la Fundació Parc Científic d'Alacant, Olga Francés; i director del Servei de Promoció i Suport a la Investigació, Innovació i Transferència de la Universitat Politècnica de València, Fernando Conesa, moderats per Sandra Murcia, redactora d'Alicante Plaza.

La primera qüestió a ser abordada ha sigut com s'ha treballat als parcs científics en el context de pandèmia. Sobre aquest tema, Tonia Salinas sosté que les empreses instal·lades en aquests ecosistemes "han sabut adaptar-se i reinventar-se durant aquesta etapa de crisi". Entre altres motius, perquè compten amb "un ADN basat en una tecnologia i innovació molt potents" i a més "es caracteritzen per estar connectades i acostumades a col·laborar amb la resta d'agents de l'ecosistema".

premios plaza 3

Juan José Borrás, director del PCUV, durant una de les seues intervencions en el debat. Font: València Plaza

Després de la pregunta de la periodista Sandra Murcia pels reptes als quals s'enfronten aquests ecosistemes d'innovació i pel paper de la universitat en el foment de la transferència de coneixement, Olga Francés ha subratllat que "els parcs científics són ecosistemes empresarials d'innovació promoguts per universitats". En aquest sentit, ha indicat que les empreses compten amb els parcs "com a frontisses per a interaccionar amb la universitat" i per a "accedir al talent de grups d'investigació, d'estudiants i egressats". "Crec que això es podria explotar molt més, no sols per les spin-off, sinó per totes les empreses del territori. Podem ajudar-los molt a millorar la productivitat, a resoldre reptes empresarials i tenim programes per a afavorir la transferència en les dues direccions", ha destacat.

Per part seua, Juan José Borrás ha remarcat que el repte principal d'aquests entorns és "ajudar els projectes que arriben a créixer, a desenvolupar-se, i perquè això succeïsca cal treballar conjuntament amb emprenedors i grups d'investigació. En un parc científic una de les paraules clau és la cooperació, per això és fonamental facilitar la interrelació i promoure la comunicació entre els diferents agents".

Fons de regeneració europeus

El director del PCUV ha assenyalat també un repte molt més nou: "Lluitar perquè part dels fons de regeneració europea, fons que algun dia es materialitzaran, arriben als parcs científics. Hem demostrat que podem gestionar aquest tipus de recurs i per tant, podem ser una palanca de suport perquè les administracions públiques invertisquen d'una manera racional aquests fons i perquè siguen rendibles a la societat a mitjà i llarg termini".

Per a finalitzar, Fernando Conesa ha posat el focus en el valor de la universitat per a les empreses perquè "pot aportar-los diplomats i doctors, pot formar al seu personal, pot donar-los coneixement, tecnologia i I+D, i pot proporcionar-los oportunitats per a nous negocis". "Transferència és donar suport a la innovació en el nostre territori, en el nostre entorn i amb les nostres empreses", ha conclòs.


L'autor de les fotografies que conté aquesta notícia és Rafa Molina