Les spin-off DOITPLENOPTIC i ARTHEX Biotech, guanyadores en els premis 5UCV

17/11/2020

Les biotecnològiques, situades en el Parc Científic de la Universitat de València, han resultat guanyadores del segon i tercer Premi 5UCV, concurs d'empreniment que organitzen les cinc universitats públiques de València junt amb la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

La spin-off Doitplenoptic té dos anys de vida. Naix del treball de tres investigadors del Laboratori d'Imatge 3D i Display de la Universitat de València, experts en tecnologia lightfield, amb el suport del fons d'alta tecnologia Be Able Capital. Han desenvolupat un simple accessori que, aplicat a qualsevol instrument d'observació convencional, converteix la imatge en 3D en temps real. Ángel Tolosa, un dels fundadors i director tècnic de Doitplenoptic, explica que la seua tecnologia “compta amb prestacions suficients per a l'àmbit industrial, biomèdic, i tecnològic, la qual cosa permet substituir aparells cars i voluminosos”.

El premi, 5.000 euros a fons perdut, el dedicaran a la innovació i al desenvolupament de nous components. “Agraïm rebre aquest tipus de reconeixements perquè, al cap i a la fi, reafirma el nostre treball intens. Pensem que estem desenvolupant una gran idea i ens dóna la seguretat que en efecte és així”, comenta Tolosa.

 

Arthex Biotech, amb menys d'un any de recorregut, basa la seua acció en el desenvolupament d'un tractament contra la distròfia muscular més comuna en adults -la distròfia muscular tipus 1- basat en inhibidors de microARNs. Es tracta d'una malaltia altament incapacitant amb símptomes que involucren la musculatura esquelètica, el cor i el sistema nerviós i l'objectiu d'aquesta spin-off és desenvolupar un fàrmac fins a la fase clínica 2.

“Hem pensat dedicar els 2.500 euros a fons perdut que ens atorga el premi a organitzar una jornada divulgativa amb pacients de diferents associacions que ens done visibilitat. Volem informar-los de l'estat de la investigació actual entorn de la distròfia muscular tipus 1. A més, volem incloure a les associacions de pacients en el nostre procés d'assaig clínic, saber com veuen ells els terminis, informar-los del disseny de l'estudi i tindre el seu feedback”, ens explica Beatriz Llamusí, fundadora i CEO de Arthex Biotech.

20201002_Beatriz y Pedro 1

Beatriz Llamusí i Pedro Fernández, CEO i COO d'Arthex Biotech. Font: FPCUV

Des d'UVemprén, la Unitat d'Emprenedoria de la Universitat de València, el seu director, Rafael García, subratlla la “qualitat” dels projectes presentats pels membres d'aquesta institució acadèmica, la qual cosa es reflecteix en el nombre de premis obtinguts, la meitat dels concedits. A més de Dotiplenoptic i Arthex Biotech, empreses guanyadores en la categoria ‘startup’, “comptem amb altres dos premis en la categoria ‘júnior’”.

Un és el d'Ed-Lika, iniciativa emprenedora proposada per l'alumna Sara Belarbi i que consisteix en un assistent intel·ligent per a donar suport a l'educació en adults. L'altre reconeixement ha sigut per a Yummy, el projecte presentat per María Rodríguez, Ximo Mira i Pablo Martínez. Aquests tres estudiants de la Universitat de Valéncia proposen el disseny del primer robot de cuina capaç de preparar de manera autònoma plats saludables i personalitzats en qualsevol moment i lloc, amb un sol clic i utilitzant ingredients 100% naturals. Per al jurat de 5UCV aquestes dues idees de negoci són "innovadores i viables comercialment", per la qual cosa han sigut reconegudes amb 1000 euros cadascuna.