Investigadores i empreses innovadores presenten demà les seues propostes per a la valorització del sector primari i manufacturer en un webinar organitzat per la Fundació Parc Científic UV
El Projecte Innotransfer Agroalimentació, que duen a terme els cinc parcs científics de la Comunitat Valenciana sota la coordinació de la Fundació Parc Científic de la Universitat de València i amb el suport de l'Agència Valenciana d'Innovació, cerca impulsar la innovació en aquest sector a través de col·laboracions entre empreses i centres i departament d'investigació. Amb aquest propòsit, posarà el focus en els pròxims mesos a aconseguir atendre els reptes que exigeixen la valorització de residus, la millora de l'hortofruticultura i la seguretat alimentària dels envasos.
Per a això, i després de recopilar al llarg de 2020 més de 90 propostes d'innovació, la FPCUV ha organitzat una sèrie de webinars temàtics per a promoure aquests matchings. El primer d'ells, que arranca demà, 22 d'abril, a les 10:30h, subratllarà 7 propostes d'especial interés empresarial per a les agroalimentàries que vulguen apostar per la valorització dels residus que generen.
Una d'elles és la que proposa la investigadora Chelo Escrig, de AIMPLAS Institut Tecnològic del Plàstic. Presentarà un projecte de valorització de subproductes amb alt contingut en cel·lulosa com a càrregues i fibres en matrius de biopolímers. Per a aquesta iniciativa, cerca la col·laboració de cooperatives agrícoles, empreses de productes de plasticultura i empreses fabricadores per a equipaments en granges i piscifactories.
En aquesta línia, Luis Cabedo, investigador del Grup de Polímers i Materials Avançats (PIMA) de la Universitat Jaume I, aposta per la valorització de residus agroalimentaris de naturalesa lignocelulósica com a matèria primera per a altres indústries.
Extracció d'ingredients funcionals
María José Esteve, del Grup Nutraliment de la Universitat de València, informarà de com duu a terme l'extracció de compostos bioactius de residus agroalimentaris mitjançant tecnologies amb menor impacte mediambiental -com són els ultrasons- i la utilització de dissolvents sostenibles.
Per part seua, l'equip d'investigació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC (IATA) que lidera Teresa Fernández proposarà la revaloració de deixalles vegetals a través de l'avaluació de les seues propietats antioxidants i la seua possible relació amb la salut. I el que dirigeix Amparo López, el grup d'envasos del IATA-CSIC, explicarà com poden generar oleogel a partir de polisacàrids dissolts en residus aquàtics.
Dues empreses biotecnològiques també presentaran demà solucions per a la valorització. Darwin Bioprospecting Excellence detallarà la seua proposta perquè empreses del sector agroalimentari i de gestió de residus desenvolupen un nou procés o producte on els consorcis microbians i les seues activitats tinguen un paper clau. I Bioferric explicarà com fa ús de partícules magnètiques per a la descontaminació d'efluents industrials i purificació de compostos.
• Enllaç al webinar: https://innotransfer.org/agroalimentacion/valorizacionenagroalimentacion/