Nothingbutnet llança un dispositiu bluetooth per a evitar ofegaments en piscines

27/09/2017

La startup valenciana Nothingbutnet S.L., vinculada al Parc Científic de la Universitat de València i guanyadora del VLC/STARTUP 2015, llança hui la tecnologia Nagi, un dispositiu basat en recepció de senyal bluetooth que ajuda als socorristes a evitar possibles ofegaments en piscines. El llançament comercial té lloc després de l'èxit de la recerca que s'ha desenvolupat durant un any en la piscina municipal de Paterna (València), on s'ha estat provant en grups de risc.

Nagi –que significa nadar en esperanto– requereix la instal·lació d'un conjunt de localitzadors que envolten la piscina i la col·locació de xicotets dispositius emissors de senyal Bluetooth en el capell o en les ulleres dels nadadors. Definit un període de temps màxim en segons en què un nadador pot romandre sense moure's, el sistema alerta al socorrista mitjançant un smartwatch i una tablet. Així mateix, li indica on se situa el seu cos en l'aigua.

“El llindar de l'alerta dependrà del risc del grup de població. Nosaltres podem detectar la submersió del cos des del primer segon. Sonarà una alerta visual i sonora tant en el rellotge del socorrista com en la tablet”, explica Javier Bosch, CEO de Nothingbutnet. Segons l'Organització Mundial de la Salut, l’ofegament és la tercera causa de mort per traumatisme no intencional en el món.

Múltiples avantatges

Els avantatges d'aquest dispositiu són diversos en comparació amb altres sistemes tecnològics anteriors, basats en càmeres de vídeo subaquàtiques. “És més barat i fàcil d'instal·lar, doncs tan solament requereix cinc nits de treball i no és necessari buidar la piscina. A més, el temps de detecció és més ràpid. Els sistemes anteriors requereixen que la persona s'enfonse i es vaja al fons, la qual cosa ocorre en uns 30 segons. En canvi, Nagi detecta enfonsaments, però també qualsevol interrupció anòmala del moviment, per tant, pot alertar també d’ofegaments en superfície”, explica Javier Bosch. “Salva la vida i a més”, afegeix, “tindrà un ús motivador i divertit, ja que proporcionarà informació del que has nadat, dades que els altres sistemes de detecció d’ofegaments no faciliten”.

Es calcula que el cost d'aquesta tecnologia per a una piscina de 25 metres de llarg és d'aproximadament 25.000 euros a l'any. “Diversos municipis espanyols han manifestat ja el seu interès per Nagi, així com l'estat d'Israel. Enguany anem a començar a instal·lar-la en piscines tancades. I el pròxim any en obertes i domèstiques”, assenyala el CEO de Nothingbutnet. Paterna (València), el primer municipi a instal·lar aquest sistema, és candidata a ser European City of Sport, entre altres motius, per l'ús de Nagi.

Guanyadora del VLC/STARTUP

La tecnologia Nagi és la tercera línia de producte que trau a la venda l'empresa Nothingbutnet S.L., fundada fa 3 anys per sis socis i guanyadora del concurs VLC STARTUP 2015 que impulsa la Universitat de València a través del seu Parc Científic per al desenvolupament d'empreses innovadores i/o de base tecnològica a l'entorn de VLC/CAMPUS. Inicialment enfocada al món del bàsquet, en aquest esport ha desenvolupat dues tecnologies de digitalització (NBN23 Competition i NBN23 Performance) orientades a monitoritzar el moviment dels jugadors i a potenciar l'espectacle amb el subministrament d'informació rellevant en temps real. De fet, la tècnica desenvolupada per a identificar la ubicació en pista dels jugadors a cada moment és la que ha permès desenvolupar Nagi en les piscines.

Nothingbutnet S.L., que hui compta ja amb 42 socis, ha ampliat recentment el seu capital en 500.000 euros i espera tornar a augmentar-ho a la fi d'any. Part prové de business angels del món de l'esport, entre els quals es troben sis jugadors de bàsquet internacionals que han jugat o estan jugant en la selecció espanyola de bàsquet. També ha entrat en el seu accionariat Shorai, un nou grup inversor valencià que aglutina a figures d'altres disciplines, com el tennis, el futbol o la natació.

La startup valenciana suma més de cinc premis nacionals i internacionals, entre els quals es troba també el primer premi HYPE a nivell europeu com a Millor Projecte d'Innovació Tecnològica del 2016, la final del qual es va celebrar en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016.