Nous materials més resistents i sostenibles per a les proteccions portuàries

08/02/2021

Equip de recerca Patògens en Aqüicultura, del qual forma part Belén Fouz.

El grup de recerca Patògens en Aqüicultura de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València (UV) participa en el projecte estratègic DUPROMAT. La iniciativa té com a objectiu desenvolupar nous materials per a la fabricació de proteccions portuàries més sostenibles i resistents als impactes, a l’acció dels organismes marins i a la radiació UV.

Finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), el projecte pretén millorar la resistència i durabilitat de les proteccions portuàries incrementant la resistència ultraviolada i la degradació tèrmica –principals responsables de la pèrdua de propietats–, així com les propietats antiincrustants de la biota marina (antifouling).

Desenvolupar nous materials per a la fabricació de proteccions portuàries més sostenibles i resistents als impactes, a l'acció dels organismes marins i a la radiació UV alinea el projecte amb els objectius marcats pel Comitè Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en economia circular de l’AVI, que aposta per la fabricació de béns i productes més sostenibles a través de solucions innovadores.

DUPROMAT és un dels sis projectes concedits per l’AVI en 2020 en la convocatòria de projectes estratègics en cooperació en concurrència competitiva, destinada a donar suport a iniciatives d’R+D+i de gran impacte i en les quals col·laboren diferents agents del sistema valencià d’innovació. El consorci està format per l’empresa alacantina Durplastics líder del projecte, l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i l’equip de la Universitat de València dirigit per la microbiòloga i investigadora a Biotecmed Belén Fouz.

A hores d’ara, els investigadors i tècnics de les tres entitats treballen en la millora del polietilè d’alta densitat mitjançant la incorporació d’additius respectuosos amb el medi ambient i adaptats al reglament europeu sobre biocides. Els nous productes seran completament reciclables i el 50% de les matèries primeres emprades en la fabricació procediran de materials prèviament usats i tractats.

El grup Patògens en Aqüicultura de Biotecmed, format principalment per científiques i científics del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València, aportarà la seua experiència en el desenvolupament tant de mètodes de detecció i/o seguiment de poblacions microbianes aquàtiques (bacteris i algues) com de mètodes d’avaluació de l’eficàcia de biocides, per tal d’avaluar les propietats antifouling dels nous materials.

Els resultats del projecte s’implementaran industrialment i podrien aplicar-se a la fabricació d’altres productes del sector marítim i nàutic (sistemes de flotació, infraestructures en piscifactories, sistemes d’ajuda a la navegació, passarel·les…) així com substituir materials metàl·lics en la fabricació de productes en contacte amb ambients corrosius.

Entre 2020 i 2021, l’AVI aportarà al consorci més de 425.000 euros de finançament.

Més informació:

https://go.uv.es/UBSQ5uB