PCR amb mostra de saliva: una alternativa per a detectar la presència de SARS-CoV-2

01/03/2021

PCR amb mostra de saliva: una alternativa per a detectar la presència de SARS-CoV-La comoditat de l'extracció de la mostra, perquè el pacient tan sols ha de salivar, depositar-lo en un pot estèril i enviar-lo al laboratori, es recomana per a xiquets xicotets i persones majors que no hagen d'eixir del seu domicili

Quan el coronavirus infecta l'organisme, s'introdueix dins de les glàndules salivares, on es produeixen gran quantitat de còpies del virus. Això ha portat a laboratoris com EpiDisease, Imegen o Bemygene, tots ells situats en el Parc Científic de la Universitat de València, a oferir una nova variant de la PCR tradicional, on en comptes de treballar amb l'hisop nasofaringi, s'analitza una mostra de saliva.

Trini Alberola, responsable de laboratori de Epidisease, assegura que "no es tracta d'un test ràpid, és una PCR on l'única cosa que canvia és el tipus de mostra". El principal avantatge d'aquesta mena de test és que no es requereix la intervenció de personal sanitari, ja que la persona que es realitza la prova tan sols ha de salivar, depositar-ho en un pot estèril -que pot adquirir-se en qualsevol farmàcia- i enviar la mostra al laboratori. Per això, es recomana aplicar en aquelles situacions en les quals la presa de la mostra nasofaríngia no siga fàcil, com és el cas dels xiquets, o per exemple, en el cas de persones majors, de risc, a les quals se'ls recomana no eixir del seu domicili".

 

Segons Greta Carmona, responsable del desenvolupament de test COVID-19 en Imegen, per a garantir la major sensibilitat d'aquesta mena de mostra ha de prendre's a primera hora del matí, en dejú, sense haver begut aigua, sense fumar i sense haver-se llavat les dents. Sota aquestes condicions la mostra ofereix el millor resultat possible".

Una opció segura de cara a Nadal

Atés que el procés d'anàlisi és el mateix -tan sols canvia el tipus de mostra-, el temps que es tarda a donar els resultats és d'unes hores, igual que succeeix amb la mostra de l'hisop. El seu preu ronda els 70 euros. "Per a aquestes festes nadalenques en les quals la gent vol tindre la tranquil·litat de reunir-se amb els seus familiars de manera segura, és una opció molt bona".

"Una PCR negativa mostra l'estat de salut del pacient en aqueix moment. En aquest sentit, si ens realitzem la prova el 24 de desembre, podem estar segurs que no estem infectats durant les següents 24 hores. No obstant això, cada contacte nou, especialment sense màscara i les condicions apropiades de protecció, podria ser un nou focus d'infecció", explica la investigadora de Imegen.

Per part seua, Trini Alberola adverteix que "cal tindre molt de compte amb els test ràpids, ja que el serològic indica si estàs passant o has passat una infecció, però no et diu la quantitat de virus que tens i si en aquest moment eres positiu o infectiu. La prova d'antígens, d'altra banda, sí que indica si tens la infecció, però només la detecta en casos de càrrega viral molt alta, per la qual cosa pot donar falsos negatius". "Per aquest motiu, jo recomane la PCR amb mostra de saliva, atés que, en analitzar-se mitjançant la tècnica PCR, combina la senzillesa de la presa de mostra amb la fiabilitat del resultat", conclou l'especialista de EpiDisease.