Doitplenoptic és capaç de democratitzar l'accés a la imatge 3D de qualsevol dispositiu de visió. I això gràcies al treball de recerca del laboratori d'Imatge 3D i Display del departament d'Òptica de la Universitat de València. La spin-off va néixer en 2018 per a desenvolupar un singular dispositiu patentat per la institució acadèmica. Consisteix en una càmera d'imatge 3D lightfield -o plenòptica- per a microscòpia que, unida a un programa informàtic de processament d'imatges, permet al personal de laboratori transformar els seus microscopis actuals en sistemes d'imatge digital 3D. Per a consolidar el producte i desplegar-lo internacionalment, l'empresa valenciana cerca el suport econòmic d'1 milió d'euros.
"Es tracta d'un sistema assequible, universal i versàtil en comparació amb la resta de sistemes actuals per a microscòpia 3D, que són molt complexos i costosos", assegura César Gil, CEO de Doitplenoptic. "A més, l'ocular plenòptic DOIT 3D Micro, com es diu aquest instrument, és l'únic sistema que permet capturar imatge en les 4 dimensions; és a dir, en mostres que estan en moviment o que contenen informació dinàmica, com els senyals que viatgen entre neurones per a l'estudi de malalties neurodegeneratives o el seguiment de partícules en microfluídica".
Per a aconseguir el milió d'euros, que se sumarien als 700.000 euros que ja va captar en una primera ronda de finançament Seed liderada per BeAble Capital, la companyia compta amb el fons inversor que acompanyarà amb un 30 % del capital obtingut al tancament de la ronda.
Pla de comercialització
Doitplenoptic ha estat seleccionada en el programa Invest Horizon de la Comissió Europea, on va presentar recentment el seu projecte enfront d'importants inversors d'àmbit mundial que podrien liderar aquesta ronda pre sèries-A. I paral·lelament està treballant per a llançar una campanya de equity crowdfunding a través de la plataforma Startupexplore per a completar-la.
“En dos anys de desenvolupament hem passat de la prova de concepte inicial al producte mínim viable (PMV) actual. A més, hem ocupat un altre mig any realitzant proves de validació de les aplicacions amb diferents tipus de mostres microscòpiques dels nostres primers clients i diversos col·laboradors, entre els quals es troben importants multinacionals, universitats i centres de recerca", explica amb detall Gil, qui avança: "Tenim previst iniciar el procés d'industrialització del PMV amb el suport de fabricants internacionals i tenir la versió definitiva del producte comercial en 2022”.
Per a la spin-off, la nova inversió "ens permetrà complir amb el pla de comercialització previst, que passa per desenvolupar acords de distribució per a vendre el producte en mercats internacionals i implementar noves funcionalitats en el programari adaptades a les necessitats de cada aplicació. Amb el tancament reeixit d'aquesta ronda esperem aconseguir el punt d'equilibri i iniciar el creixement orgànic en 2023", auguren.
Un potencial reconegut
Fins al moment, l'empresa ha obtingut diversos reconeixements que evidencien el potencial de la seva tecnologia, com la distinció de segell PIME Innovadora del Ministeri de Ciència i Innovació; l'obtenció de les subvencions competitives de NEOTEC 2020 del CDTI i CREATEC d'IVACE, que sumen 300.000 euros entre ambdues; i el premi VLC/Startup 2019, que li va permetre instal·lar-se en Parc Cientific de la Universitat de València.
A més, en 2020 ha estat distingida amb el segon premi Startup 5UCV en ser considerada una pime innovadora amb una idea viable comercialment; i en 2019 va rebre el Premi X Aniversari de la FPCUV i Banc Santander com spin-off emergent. Ha estat així mateix seleccionada com una de les 25 startups europees més competitives en el sector de Tecnologia de la Salut, Metgessa o Biotecnològica (Healthtech, Medtech, Biotech) pel programa X-Europe de Startup Europe, iniciativa de la Comissió Europea.