La Spin-Off de la UV i de la UPV, guanyadora en la categoria Laboratori dels premis VLC/STARTUP, han entregat en un acte de demostració els primers vials que la Generalitat Valenciana repartirà entre els festivals i festes municipals per a previndre la intoxicació per drogues de submissió, una xacra que es vincula a prop del 40% dels casos d'agressions sexuals
La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre i la vicepresidenta i Consellera de Servicis Socials, Igualtat i vivenda, Susana Camarero han visitat les instal·lacions i han conegut de primera mà el funcionament viari de detecció de drogues de submissió desenvolupat per la Spin-Off Optical Sens, la primera empresa que proposa una tecnologia que permet la detecció de les drogues de submissió química i que esta puga ser emprada a temperatura ambient i per qualsevol usuari/a.
En la visita, en la qual han estat acompanyats per la secretària autonòmica d'Igualtat i Vivenda, Asunción Quinzá; el comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño; i el vicerector d'Innovació i Transparència de la Universitat Politècnica de València, Salvador Coll; han vist el treball que desenvolupa l'empresa situada en l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenrotllament Tecnològic (IDM).
La catedràtica de Química Orgànica i fundadora d'Optical Sens, ha sigut l'encarregada d'explicar i demostrar la senzillesa d'ús de les proves de detecció de drogues. Una eina aquesta, que en paraules de la catedràtica “té un doble paper, d'una banda, ajudar a les víctimes a saber i constatar si han sigut drogades o la seua beguda ha sigut alterada i, la més important, la dissuasiva de cara als agressors”.
A més, la consellera ha rebut els primers vials que aquest mateix estiu distribuirà la Generalitat en els festivals i festes municipals a través dels punts violeta per a així garantir un oci més segur per a tots i totes.
El test desenvolupat és de molt xicoteta grandària i s'ha implementat en un sistema amb émbol que usa palletes amb un depòsit a dalt. Si l'usuari té dubtes es fa una pulsació per a introduir-lo dins i en dos segons aquest té la resposta de si la seua beguda està contaminada.
Des d'Optical Sens no generen un únic format per a poder oferir aquesta solució i busquen adaptar-ho a l'experiència d'usuari. Així, han optat també per una polsera o un logotip publicitari de la marca que es puga banyar i done eixe canvi de color.
Optical Sens
Optical Sens SL coneguda comercialment pel nom de Celentis, guanyadora en la categoria Laboratori dels Premis VLC/Startup 2023, és la primera spin-off interuniversitària que sorgeix de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en col·laboració amb TRL+, dedicada a la cogeneració de spin-off amb origen en els projectes de Centres d'Investigació de les Universitats gràcies a la unió d'equips professionals empresarials i investigadors.
Té per objectiu oferir solucions amb sensors químics i biomarcadors que satisfacen les necessitats del sector agroalimentari, salut, seguretat higiènica-sanitària, el sector farmacològic i indústria química. Va iniciar la seua activitat amb sensors de detecció de drogues de submissió química i sensors de senescència, no obstant això, també treballa en el desenvolupament de sensors químics i biomarcadors d'alt valor científic i industrial..
És la primera empresa que proposa una tecnologia que permet la detecció de les drogues de submissió química i que esta puga ser emprada a temperatura ambient i per qualsevol usuari/a.
Luis Morró, CEO de la companyia ens comptava a què es dedica Optical Sens