Fidel Toldrá, professor d'investigació del grup d'Aliments Proteics de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), centre d'investigació del Parc Científic UV, ha sigut distingit amb este prestigiós reconeixement internacional atorgat per la International Association of Advanced Materials (IAAM), que reconeix l'excel·lència en la investigació i innovació en materials avançats. El premi va ser entregat el passat 18 d'agost a Estocolm (Suècia) durant la celebració de la 65a assemblea i Congrés de Materials Avançats
Fidel Toldrá Vilardell, professor d'investigació del grup d'Aliments Proteics de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha sigut distingit amb el 2025 Advanced Materials Laureate, un prestigiós reconeixement internacional atorgat per la International Association of Advanced Materials (IAAM). Este guardó és un dels màxims honors que l'Associació atorga a investigadors com a reconeixement a l'excel·lència en la investigació i innovació en materials avançats. El premi va ser entregat el passat 18 d'agost a Estocolm (Suècia) durant la celebració de la 65a assemblea i Congrés de Materials Avançats.
El professor Toldrá ha sigut reconegut per la seua destacada labor en la revaloració dels subproductes generats en el sector carni i de la pesca mitjançant l'ús de tecnologies sostenibles, així com la promoció de la cooperació internacional en este àmbit. Este premi, juntament amb altres recents guardons atorgats a l'investigador pe r l'Institute of Food Science (IFT), l'Associació Americana de Ciència de la Carn i la Societat Americana de Química, recolzen la destacada labor que Toldrá duu a terme en el laboratori. “Rebre este tipus de reconeixements reforça el nostre treball i ens impulsa a continuar avançant en la investigació de tecnologies innovadores que contribuïsquen a construir un futur més sostenible”, agraïx l'investigador.
“El sector alimentari afronta reptes d'enorme magnitud, i la sostenibilitat ocupa un lloc central entre ells. Des de la investigació treballem en solucions tecnològiques innovadores que permeten revaloritzar els subproductes, convertint el que abans suposava un residu complex de tractar en recursos amb aplicació i valor econòmic en àmbits tan diversos com l'alimentació, la salut, la química o l'energia”, Fidel Toldrá, investigador de l'IATA
Actualment, el seu treball se centra en la valorització de subproductes carnis i pesquers, així com en l'optimització de processos per a millorar la sostenibilitat en el sector carni. La seua trajectòria ha sigut clau en la investigació dels processos bioquímics de la carn i en la fabricació de productes carnis. “El sector alimentari afronta reptes d'enorme magnitud, i la sostenibilitat ocupa un lloc central entre ells. Des de la investigació treballem en solucions tecnològiques innovadores que permeten revaloritzar els subproductes, convertint el que abans suposava un residu complex de tractar en recursos amb aplicació i valor econòmic en àmbits tan diversos com l'alimentació, la salut, la química o l'energia”, afig.
Impacte global en la investigació alimentària
Fidel Toldrá Vilardell és Professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i membre del Grup d'Aliments Proteics en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) en el PCUV. A més, és Professor Associat de Tecnologia d'Aliments en la Universitat Politècnica de València. La seua trajectòria científica ha estat dedicada a l'estudi de la bioquímica i la tecnologia de la carn, amb especial èmfasi en la seguretat alimentària, la qualitat i l'aprofitament sostenible de subproductes, camp d'investigació en el qual és un dels autors més citats del món.
Ha publicat més de 375 articles en revistes científiques internacionals, més de 163 capítols de llibres i és autor de 12 patents d'aplicació industrial. Al llarg de la seua trajectòria, Fidel Toldrá ha sigut reconegut amb nombrosos guardons internacionals que avalen el seu impacte en la ciència i tecnologia dels aliments. Entre les seues distincions destaquen el Premi Internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn atorgat per l'International Meat Secretariat (2002), el Distinguished Research Award (2010), el Meat Processing Award (2014) i l'International Lectureship Award (2023) de la American Meat Science Association, així com l'Award for the Advancement of Agricultural and Food Chemistry de l'American Chemical Society (2019) i el Research & Development Award de l'Institute of Food Technologists (2025). A més, ha rebut el prestigiós Premi DUPONT de la Ciència (2015) i el Premi ANICE José Flores a la Innovació (2019) de l'Associació Nacional d'Empreses Càrnies d'Espanya (ANICE).
La seua incansable dedicació a la investigació no sols ha generat un impacte significatiu en la indústria alimentària, sinó que també ha contribuït a l'avanç i millora de la seguretat i sostenibilitat de la producció d'aliments. Este reconeixement reforça la rellevància de la seua labor i reafirma el seu lideratge en la busca de solucions innovadores per als desafiaments del sector agroalimentari.
Font: IATA
Entrades recents