José J. Baldoví (ICMol) rep el premi al Talent Científic Emergent de la Societat Catalana de Química

02/06/2025

La Societat Catalana de Química ha concedit el Premi al Talent Científic Emergent 2025 a José Jaime Baldoví Jachán, director del grup 2D Smart Materials de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) i investigador distingit d'excel·lència del Pla GenT. El premi valora la seua excel·lent trajectòria científica i la seua capacitat de lideratge científic emergent en l'àmbit de la química

“És tot un honor rebre este reconeixement per part de la Societat Catalana de Química. Em sent molt agraït a totes les persones que formen part d'este viatge” declara Baldoví. “D'una banda, és un premi a tot el treball realitzat durant tants anys de dedicació a la química, i per un altre, arriba en un moment molt bonic, una etapa molt productiva en la qual explorem problemes científics molt interessants en camps d'investigació emergents. S'estan fent les coses bé” explica.  

José Jaime Baldoví, a més de director de grup i garant de la Unitat d'Excel·lència María de Maeztu en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), és president de l'Associació de Científiques i Científics d'Excel·lència del Pla GenT (ACCENT), acadèmic de número de l'Acadèmia Jove d'Espanya i personal docent i investigador del Departament de Química Física de la UV. En l'actualitat lidera un projecte ERC Starting Grant i representa a Espanya en el Comité de Gestió de l'Acció COST SuperQumap. Fa unes setmanes va ser guardonat per la Reial Societat Espanyola de Química amb el premi jove investigador en la modalitat líder de grup.

Químic per la UV (2009), Màster (2012) i Doctor (2016) en Nanociència i Nanotecnologia en l'ICMol de la UV, va obtindre el premi extraordinari en totes les etapes de la seua vida acadèmica. Va ser investigador postdoctoral Marie Sklodowska-Curie en l'Institut Max Planck per a l'Estructura i Dinàmica de la Matèria a Hamburg (Alemanya) i va retornar a la Comunitat Valenciana gràcies al Pla GenT de la Generalitat. Des de 2024 és investigador distingit d'excel·lència. Des dels seus inicis en investigació ha comptat amb contractes en convocatòries molt competitives i nombrosos reconeixements.  

“D'una banda, és un premi a tot el treball realitzat durant tants anys de dedicació a la química, i per un altre, arriba en un moment molt bonic, una etapa molt productiva en la qual explorem problemes científics molt interessants en camps d'investigació emergents. S'estan fent les coses bé”, José Jaime Baldoví, ICMol

La seua investigació se centra en el desenrotllament de marcs teòrics i computacionals per al disseny químic de dispositius intel·ligents basats en materials moleculars i materials bidimensionals. Este treball integra física, química i ciència de materials per a explorar aplicacions emergents en camps com la magnònica, l'espintrònica, la computació quàntica i els dispositius de detecció. Ha publicat més de 80 articles en revistes internacionals, un capítol de llibre i 3 articles de divulgació científica, a més d'haver impartit al voltant de 40 ponències convidades en congressos internacionals i 18 seminaris. A més, posseïx un Màster en Comunicació Científica que li ha permés transmetre el valor de la ciència a la societat a través de la divulgació científica.

El guardó, consistent en 1000 euros i un diploma acreditatiu, li serà entregat el pròxim 26 de juny a Barcelona, en l'“Institut d’Estudis Catalans”. Allí, Baldoví pronunciarà una conferència sobre la importància del seu treball i els resultats obtinguts més rellevants.

Font: ICMol

No et perdes l'entrevista de José Jaime Baldoví en la nostra secció Europark 

 

 

Entrades recents