Ángela Pérez ha rebut hui el Premi Alumni Plus del Consell Social de la Universitat de València

03/05/2021

Amb aquest reconeixement, els XXIV Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València han volgut subratllar "l'excel·lència empresarial" d'una antiga alumna "amb una trajectòria contrastada que demostra una aportació exemplar i especialment rellevant per al desenvolupament i el progrés de la nostra societat"

Llicenciada en Ciències Biològiques en 1996, la seua clara visió de mercat de la medicina genòmica li va permetre fundar la seua primera empresa biotecnològica a la primerenca edat de 23 anys, en 1998. Actualment està involucrada en fins a huit iniciatives empresarials, centrades en la genètica i la genòmica. I, entre elles, destaca el Laboratori de Medicina Genòmica (IMEGEN), empresa instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València que s'ha convertit en un referent internacional en diagnòstic genètic humà. Exerceix el càrrec de CEO i presidenta del consell d'administració d'aquesta empresa biotecnològica, que analitza anualment més de 22.000 mostres i inverteix cada any més d'un milió d'euros en projectes d'I+D. A més, és la presidenta de l'Associació d'Empreses i Entitats de Biotecnologia, Biomedicina i Bioeconomia (BIOVAL).

Per aquesta reeixida trajectòria empresarial ha rebut hui el Premi Alumni Plus de mans de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual. Després d'això, la fundadora i CEO d'IMEGEN, ha volgut relatar "una breu història que es va iniciar almenys 25 anys", en la qual ha posat en alça el suport de les "forces locals" per a "l'emprenedoria i el progrés social".

Pérez ha recordat que "quan estava realitzant la tesi en el departament de Genètica de la Universitat de València, vaig tindre l'oportunitat de fundar la primera empresa: IMEGEN. Érem un grup de científics que havíem treballat en projectes europeus de seqüenciació de genomes, alguna cosa que en aquells dies era molt complicat, i quan aquell projecte va acabar als 5 anys, ens vam adonar que excepte alguna publicació científica més, tot aquell coneixement i experiència anava a quedar-se en el si de la Universitat de València impedint a la societat avançar. És per això que decidim emprendre i fundar la primera empresa dedicada al diagnòstic genètic a Espanya".

"Però aprendre en 1998 és aprendre en majúscules", ha matisat. "En aquell moment vam tindre la sort de conéixer a Jesús Casanova, al capdavant del CEEI València, que en aquells dies era l'única entitat que acollia empreses de base tecnològica. Ens va ajudar incondicionalment i ens va ensenyar tot el que ell i el seu equip sabien per a mantindre aquesta empresa a flotació. Per no parlar-los dels fons de capital de risc, absolutament inexistents i més per a finançar projectes en fase llavor. No és que ara tinguem molt, però en aquell moment encara menys. El que sí que teníem era l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria Valenciana (IMPIVA), que ens va finançar els primers equips de laboratori".

El suport de les "forces locals"

Ángela Pérez ha confessat que l'èxit de l'empresa no va ser instantani. "No aconseguim vendre aquells serveis de diagnòstic genètic amb els quals muntem l'empresa, però vam reconduir l'empresa i pugem esperar 6 anys treballant en anàlisis de material transgènic i altres serveis que no estaven projectats però que també utilitzaven aqueixa anàlisi d'ADN, aqueix coneixement que havíem adquirit a la Universitat de València". "I el nostre primer client va ser Dacsa Maicerías Espanyoles", ha remarcat.

"Amb tot això voldria destacar que les forces locals són absolutament imprescindibles per al desenvolupament de la nostra societat. I que moltes vegades ens sentim enlluernats pel que veiem de fora i adquirim aqueixa espècie de complex mal entés que tenim els espanyols, sobretot quan anem baixant cap a les regions, que hem d'erradicar", ha emfatitzat. El seu projecte empresarial hui és una empresa que empra entre 90 i 100 empleats, facturem 20 milions d'euros i som present en 25 països.
Un pol de desenvolupament en genòmica i en genètica

L'actual presidenta de BIOVAL ha subratllat que "en aquest moment com IMEGEN som 6 empreses en la Comunitat Valenicana, 5 a la província de València i una a Alacant. Entre nosaltres desenvolupem entre el 35 i el 40% de tot el diagnòstic genètic que es desenvolupa a Espanya. Amb la qual cosa en aquesta comunitat tenim un pol de desenvolupament en genòmica i en genètica que val la pena espentar i secundar".

"Jo no vaig aconseguir acabar la tesi doctoral i no obstant això he emprat desenes de doctors, metges, biotecnòlegs, bioinformàtics. I, per tant, em sent absolutament orgullosa d'aquella decisió tan difícil i de qual ha sigut la seua rendibilitat social", ha conclòs.

Per a la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, Ángela Pérez és "un exemple de la combinació de l'esperit emprenedor i del perfil científic, això que tant ha buscat la nostra universitat amb un impuls del Consell Social" a través de ADEIT i de la Fundació Parc Científic Universitat de València.

Lliurament dels XXIV Premis del Consell Social de la Universitat de València

Reconeixement social

En aquesta edició els Premis del Consell Social han reconegut també a Ford España dins de la categoria de Mecenatge Empresarial, per portar més de dues dècades col·laborant amb la Universitat de València a través de diferents programes. En la modalitat Impacte Social i, en concret, en l'apartat dirigit a reconéixer les accions o projectes d'I+D de grups o equips de la Universitat de València que generen benefici social, el Consell Social ha reconegut el treball del Projecte InAdvance, del Insituto Polibienestar de la Universitat de València.

La Fundació Col·legi Imperial Xiquets Orfes de Sant Vicent Ferrer ha sigut l'entitat reconeguda en la categoria d'Accions Humanitàries, que té com a finalitat reconéixer a aquelles organitzacions socials, fundacions i entitats sense ànim de lucre en les quals participen persones de la comunitat universitària de la Universitat, i que es distingisquen especialment en labors humanitàries o solidàries. Finalment, els premis dirigits a reconéixer l'Excel·lència Docent han recaigut en la professora del Departament de Contabilitat, Ana Zorio, i en el professor associat del Departament de Cirurgia Cristóbal Zaragoza.